Nette Documentation Preview

syntax
Nette telepítése
****************

.[perex]
Szeretné kihasználni a Nette előnyeit meglévő projektjében, vagy egy új projektet tervez létrehozni a Nette alapján? Ez az útmutató lépésről lépésre végigvezet a telepítésen.


A Nette hozzáadása a projektjéhez .[#toc-how-to-add-nette-to-your-project]
--------------------------------------------------------------------------

A Nette hasznos és kifinomult csomagok (könyvtárak) gyűjteményét kínálja a PHP számára. Ahhoz, hogy beépítse őket a projektjébe, kövesse az alábbi lépéseket:

1) **A [Composer |best-practices:composer] beállítása:** Ez az eszköz elengedhetetlen a projekthez szükséges könyvtárak egyszerű telepítéséhez, frissítéséhez és kezeléséhez.

2) **Válasszon ki egy [csomagot |www:packages]:** Tegyük fel, hogy a fájlrendszerben kell navigálnia, amit a `nette/utils` csomagból származó [Finder |utils:finder] kiválóan tud. A csomag nevét a dokumentációjának jobb oldali oszlopában találod.

3) **Telepítsd a csomagot:** Futtasd ezt a parancsot a projekted gyökérkönyvtárában:

```shell
composer require nette/utils
```

Grafikus felületet szeretne? Tekintse meg a csomagok telepítéséről szóló [útmutatót |https://www.jetbrains.com/help/phpstorm/using-the-composer-dependency-manager.html] a PhpStrom környezetben.


Új projekt indítása a Nette segítségével .[#toc-how-to-start-a-new-project-with-nette]
--------------------------------------------------------------------------------------

Ha egy teljesen új projektet szeretne létrehozni a Nette platformon, javasoljuk, hogy használja az előre beállított vázlatos [webes projektet |https://github.com/nette/web-project]:

1) **Beállítása a [Composer |best-practices:composer].**

2) **Nyissa meg a parancssort** és navigáljon a webszerver gyökérkönyvtárába, pl. `/etc/var/www`, `C:/xampp/htdocs`, `/Library/WebServer/Documents`.

3) **Hozza létre a projektet** ezzel a paranccsal:

```shell
composer create-project nette/web-project PROJECT_NAME
```

4) **Nem használja a Composert?** Csak töltse le a [webes projektet ZIP formátumban |https://github.com/nette/web-project/archive/preloaded.zip], és csomagolja ki. De bízzon bennünk, a Composer megéri!

5) **Jogosultságok beállítása:** MacOS vagy Linux rendszereken állítsa be a könyvtárak [írási jogosultságait |nette:troubleshooting#Setting directory permissions].

6) **Nyissa meg a projektet egy böngészőben:** Adja meg a `http://localhost/PROJECT_NAME/www/` URL címet. Megjelenik a vázlat landing oldala:

[* qs-welcome.webp .{url: http://localhost/PROJECT_NAME/www/} *]

Gratulálunk! A webhelye most már készen áll a fejlesztésre. Nyugodtan távolítsa el az üdvözlő sablont, és kezdje el az alkalmazás építését.

A Nette egyik előnye, hogy a projekt azonnal, konfigurálás nélkül működik. Ha azonban bármilyen problémával találkozik, fontolja meg, hogy megnézi a [közös problémamegoldásokat |nette:troubleshooting#nette-is-not-working-white-page-is-displayed].

.[note]
Ha a Nette-tel kezd, javasoljuk, hogy folytassa az [Első alkalmazás létrehozása |quickstart:] című [bemutatót |quickstart:].


Eszközök és ajánlások .[#toc-tools-and-recommendations]
-------------------------------------------------------

A Nette-tel való hatékony munkavégzéshez a következő eszközöket ajánljuk:

- [Kiváló minőségű IDE a Nette-hez való bővítményekkel |best-practices:editors-and-tools]
- Git verziókezelő rendszer
- [Composer |best-practices:composer]


{{leftbar: www:@menu-common}}

Nette telepítése

Szeretné kihasználni a Nette előnyeit meglévő projektjében, vagy egy új projektet tervez létrehozni a Nette alapján? Ez az útmutató lépésről lépésre végigvezet a telepítésen.

A Nette hozzáadása a projektjéhez

A Nette hasznos és kifinomult csomagok (könyvtárak) gyűjteményét kínálja a PHP számára. Ahhoz, hogy beépítse őket a projektjébe, kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Composer beállítása: Ez az eszköz elengedhetetlen a projekthez szükséges könyvtárak egyszerű telepítéséhez, frissítéséhez és kezeléséhez.
  2. Válasszon ki egy csomagot: Tegyük fel, hogy a fájlrendszerben kell navigálnia, amit a nette/utils csomagból származó Finder kiválóan tud. A csomag nevét a dokumentációjának jobb oldali oszlopában találod.
  3. Telepítsd a csomagot: Futtasd ezt a parancsot a projekted gyökérkönyvtárában:
composer require nette/utils

Grafikus felületet szeretne? Tekintse meg a csomagok telepítéséről szóló útmutatót a PhpStrom környezetben.

Új projekt indítása a Nette segítségével

Ha egy teljesen új projektet szeretne létrehozni a Nette platformon, javasoljuk, hogy használja az előre beállított vázlatos webes projektet:

  1. Beállítása a Composer.
  2. Nyissa meg a parancssort és navigáljon a webszerver gyökérkönyvtárába, pl. /etc/var/www, C:/xampp/htdocs, /Library/WebServer/Documents.
  3. Hozza létre a projektet ezzel a paranccsal:
composer create-project nette/web-project PROJECT_NAME
  1. Nem használja a Composert? Csak töltse le a webes projektet ZIP formátumban, és csomagolja ki. De bízzon bennünk, a Composer megéri!
  2. Jogosultságok beállítása: MacOS vagy Linux rendszereken állítsa be a könyvtárak írási jogosultságait.
  3. Nyissa meg a projektet egy böngészőben: Adja meg a http://localhost/PROJECT_NAME/www/ URL címet. Megjelenik a vázlat landing oldala:

Gratulálunk! A webhelye most már készen áll a fejlesztésre. Nyugodtan távolítsa el az üdvözlő sablont, és kezdje el az alkalmazás építését.

A Nette egyik előnye, hogy a projekt azonnal, konfigurálás nélkül működik. Ha azonban bármilyen problémával találkozik, fontolja meg, hogy megnézi a közös problémamegoldásokat.

Ha a Nette-tel kezd, javasoljuk, hogy folytassa az Első alkalmazás létrehozása című bemutatót.

Eszközök és ajánlások

A Nette-tel való hatékony munkavégzéshez a következő eszközöket ajánljuk: