Editory a IDE
*************
.[perex]
Dobrý editor vám práci výrazně zpříjemní: obarví syntaxi, našeptává kód a hlídá překlepy. Tady najdete doporučené editory a pluginy pro Nette, Latte a NEON.
PhpStorm
========
Nainstalujte si tyto pluginy přes `Settings > Plugins > Marketplace`:
- [Nette |https://plugins.jetbrains.com/plugin/28342-nette]
- [Latte |https://plugins.jetbrains.com/plugin/24218-latte-support], [Latte Pro |https://plugins.jetbrains.com/plugin/19661-latte-pro] nebo [Latte+ |https://plugins.jetbrains.com/plugin/34056-latte-]
- [NEON |https://plugins.jetbrains.com/plugin/28338-neon] nebo [NEON / Nette support |https://plugins.jetbrains.com/plugin/18387-neon-nette-support]
- [Nette Tester |https://plugins.jetbrains.com/plugin/8226-nette-tester]
Plugin pro Latte je velmi pokročilý a výborně napovídá i PHP kód v šablonách. Aby fungoval optimálně, používejte [typované šablony |latte:type-system].
VS Code
=======
V Marketplace najdete několik pluginů:
- [Nette for VS Code |https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=franken-ui.nette-for-vscode] (nejnovější)
- [Nette Latte + Neon |https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=Kasik96.latte]
- [Nette Latte templates |https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=smuuf.latte-lang]
Další editory
=============
- NetBeans: vestavěná podpora pro Nette, Latte a NEON
- Sublime Text 3: nainstalujte balíček [Nette Latte Neon |https://github.com/FilipStryk/Nette-Latte-Neon-for-Sublime-Text-3] (dostupný i v Package Control) a pro soubory .latte zvolte Latte ve `View > Syntax`
- VIM: [plugin |https://github.com/fpob/nette.vim]
- Emacs: [plugin pro NEON |https://github.com/Fuco1/neon-mode]
- ve starých editorech použijte pro soubory .latte zvýrazňování Smarty
Podporu pro Latte a NEON najdete také ve webovém zvýrazňovači [Prism.js |https://prismjs.com/#supported-languages] a editoru [Ace |https://ace.c9.io].
Propojení s Tracy
=================
Propojte si také Tracy s editorem. Při zobrazení chybové stránky pak půjde kliknout na jména souborů a ty se otevřou v editoru s kurzorem na příslušné řádce. Přečtěte si, [jak systém nakonfigurovat |tracy:open-files-in-ide].
{{maintitle: Pluginy pro Nette do PhpStormu a VS Code: editory a IDE}}
{{description: Dobrý editor obarví syntaxi, našeptává kód a hlídá překlepy. Doporučené editory a pluginy pro Nette, Latte a NEON v PhpStormu a VS Code.}}
Editory a IDE
Dobrý editor vám práci výrazně zpříjemní: obarví syntaxi, našeptává kód a hlídá překlepy. Tady
najdete doporučené editory a pluginy pro Nette, Latte a NEON.
PhpStorm
Nainstalujte si tyto pluginy přes Settings > Plugins > Marketplace:
Plugin pro Latte je velmi pokročilý a výborně napovídá i PHP kód v šablonách. Aby fungoval optimálně, používejte
typované šablony.
VS Code
V Marketplace najdete několik pluginů:
Další editory
- NetBeans: vestavěná podpora pro Nette, Latte a NEON
- Sublime Text 3: nainstalujte balíček Nette Latte
Neon (dostupný i v Package Control) a pro soubory .latte zvolte Latte ve
View > Syntax
- VIM: plugin
- Emacs: plugin pro NEON
- ve starých editorech použijte pro soubory .latte zvýrazňování Smarty
Podporu pro Latte a NEON najdete také ve webovém zvýrazňovači Prism.js a editoru Ace.
Propojení s Tracy
Propojte si také Tracy s editorem. Při zobrazení chybové stránky pak půjde kliknout na jména souborů a ty se otevřou
v editoru s kurzorem na příslušné řádce. Přečtěte si, jak
systém nakonfigurovat.